Fizioterápia

A fizioterápia a természet energiáival történő gyógyítást jelenti. A humán gyógyászatban már régóta ismert ez a gyógymód. Az állatgyógyászatban ugyan még nem tekint vissza hosszú múltra, de szerencsére mára már egyre több helyen elérhető. A fizioterápia nagyon jó kiegészítése az állatorvosi kezelésnek. Fontos, hogy a fizioterapeuta szorosan együtt működjön az állatorvossal. Munkája az orvos diagnózisára épül és a kezelések során is időnként egyeztetnie kell vele. Míg az állatorvos gyógyszerrel, különböző sebészeti eljárással próbál segíteni a betegeken, addig a fizioterapeuta a természet energiáit veszi igénybe és erre különböző módszerek állnak rendelkezésére.

Munkám során az alábbi fizioterápiás módszereket használom:.

⦁ gyógytorna: passzív kimozgatás, aktív mozgás, stabilizációs gyakorlatok, asszisztált mozgások

⦁ masszázs

⦁ termoterápia

⦁ nyújtás

⦁ manuálterápia

⦁ TENS kezelés

A betegek kezelésére szükség lehet műtétek után, hogy minél előbb elérjék a teljes gyógyulást. Ilyenkor gyakran már műtét előtt megkezdjük a fizioterápiát. Emellett konzervatív (műtét nélküli) rehabilitáció során is jól alkalmazható a fizioterápia. A legfőbb cél minden esetben a fájdalomcsillapítás és a mobilizáció, azaz, hogy négylábú barátunk fájdalommentesen mozogjon, ezáltal pedig újra megerősödjön.

Ortopédiai, traumatológiai és neurológiai betegségek, amelyek gyógyításában segítséget nyújthat a fizioterápia:

⦁ Ízületi betegségek: patellaficam, ízületi diszplázia (csípő, könyök, váll), kereszteződő szalagszakadás, artrózis, Legg-Calves Perthes kór, Oszteochondrosis (OCD), ízületeket érintő csont- és lágyszöveti megbetegedések

⦁ Izom- ín betegségek: bicepsz íngyulladás, izom kontraktúrák

⦁ Traumás elváltozások: törés, ficam, izomszakadás

⦁ Neurológiai betegségek: gerincferdülés, porckorongsérv, Cauda Equina Szindróma, Wobbler Szindróma, Spondylosis, Pain szindróma, traumás gerincelváltozások

A kezelések jótékony hatással vannak még az alábbi esetekben:

⦁ ki nem alakult betegség megelőzése

⦁ diéta

⦁ szorongás oldása

⦁ időskori problémák

⦁ sport- és munkakutyák megfelelő kondíciójának elérése Természetesen egészséges családi kedvencek is részesülhetnek fizioterápiás kezelésben. Őket is szeretettel várom, hogy még fittebbek legyenek!


Ha kérdése van kérem keressen fel: fizidog@fizidog.hu.
Mozgásszervi betegségekre

Műtét után

Idős kutyáknak

Túlsúly ellen

-- Fekete István --

“Ebben nem csalódsz. Nem beszél, hát nem is hazudik, nem ígér, mégis odaadja mindenét, nem szól, mégis többet mond, mint amit valaha ember mondott.”